 Ağzınız  dahil olmak üzere tüm deriniz üzerinde sıcak ve soğuğu algılayan  almaçlar vardır. Nanede bulunan mentol, dil üzerindeki soğuk almaçlarını  "kandırır" ve aktive olmasına neden olur. Aynı şekilde sıcak  almaçlarını kapatır. Bu sebeple sıcak bir su içseniz bile bunu  hissetmezsiniz.
Ağzınız  dahil olmak üzere tüm deriniz üzerinde sıcak ve soğuğu algılayan  almaçlar vardır. Nanede bulunan mentol, dil üzerindeki soğuk almaçlarını  "kandırır" ve aktive olmasına neden olur. Aynı şekilde sıcak  almaçlarını kapatır. Bu sebeple sıcak bir su içseniz bile bunu  hissetmezsiniz.
Benzer şekilde kırmızı biberde bulunan  “Kapsaisin” adlı madde bu işlemi tersten gerçekleştirir. Sıcak olmasa  bile, sıcak almaçlarını aktive eder soğuk almaçlarını kapatır. Bu  sebeple, durduk yere sıcakmış gibi hissedersiniz.
*Almaç=Reseptör=Isıyı/Soğuğu  ya da belli moleküllerin varlığını tespit eden moleküller
Not: Eliniz yandığında (küçük  yanıklarda) yara bölgesine diş macunu sürün. Macunda bulunan mentol,  derinizin sıcağa aşırı olarak hassaslaşmış sıcak almaçlarını  kapatacaktır. Yanan bölgedeki acınız 1-2 sn. içinde tamamen geçecektir.  (Kişisel deneyimim)
Dipnot:  Açık yaraya diş macunu sürmeyin.
 Not: Acı biberde bulunan Kapsaisin maddesi suda çözünmez.  Yani biber yedikten sonra su içmeniz hiç bir işe yaramaz. Bu madde  yağda çözünür. Bu yüzden süt ya da yağlı başka maddeler yemenizi  öneriyorum. (Doğudaki bol yağlı yemek yiyen insanların nasıl bu kadar  acıyı yiyebildiğiniz biraz daha iyi anlamışsınızdır.)
Kaynak
http://www.nature.com/nature/links/020307/020307-1.html
Naneli Şeker Nasıl Ferahlatır?
Gönderen
admin
zaman: 04:23
0 yorum:
Yorum Gönder