Ağzınız dahil olmak üzere tüm deriniz üzerinde sıcak ve soğuğu algılayan almaçlar vardır. Nanede bulunan mentol, dil üzerindeki soğuk almaçlarını "kandırır" ve aktive olmasına neden olur. Aynı şekilde sıcak almaçlarını kapatır. Bu sebeple sıcak bir su içseniz bile bunu hissetmezsiniz.
Benzer şekilde kırmızı biberde bulunan “Kapsaisin” adlı madde bu işlemi tersten gerçekleştirir. Sıcak olmasa bile, sıcak almaçlarını aktive eder soğuk almaçlarını kapatır. Bu sebeple, durduk yere sıcakmış gibi hissedersiniz.
*Almaç=Reseptör=Isıyı/Soğuğu ya da belli moleküllerin varlığını tespit eden moleküller
Not: Eliniz yandığında (küçük yanıklarda) yara bölgesine diş macunu sürün. Macunda bulunan mentol, derinizin sıcağa aşırı olarak hassaslaşmış sıcak almaçlarını kapatacaktır. Yanan bölgedeki acınız 1-2 sn. içinde tamamen geçecektir. (Kişisel deneyimim)
Dipnot: Açık yaraya diş macunu sürmeyin.
Not: Acı biberde bulunan Kapsaisin maddesi suda çözünmez. Yani biber yedikten sonra su içmeniz hiç bir işe yaramaz. Bu madde yağda çözünür. Bu yüzden süt ya da yağlı başka maddeler yemenizi öneriyorum. (Doğudaki bol yağlı yemek yiyen insanların nasıl bu kadar acıyı yiyebildiğiniz biraz daha iyi anlamışsınızdır.)
Kaynak
http://www.nature.com/nature/links/020307/020307-1.html
Naneli Şeker Nasıl Ferahlatır?
Gönderen
admin
zaman: 04:23
0 yorum:
Yorum Gönder