Yılbaşı, doğum günü ve yıldönümlerinde aşırı olarak tüketilen alkol, o mutlu anı tamamlayan keyif verici bir unsur olsa da, ertesi gün, dayanılmaz baş ağrılarına neden olabiliyor. Peki, alkol, bu baş ağrısına nasıl sebep oluyor?
Tahmin edildiği üzere, alkollü içeceklerdeki etanol, baş ağrısının oluşumundaki başrol oyuncusu. Etanolün baş ağrısı üzerine etkisi, etanolün vücuttaki su miktarını düşürmesinden kaynaklanıyor.
Etanol, vücutta suyun tutulmasını, suyun böbreklerden geri emilimini sağlayan anti-diüretik bir hormon olan vazopresini inhibe eder. Vasopressin, insan dahil olmak üzere memelilerin büyük çoğunluğunda bulunan bir hormondur. Vasopressin'in birincil görevi, böbreklerden su geri emilimini arttırmaktır. Etanol, bu hormonu inhibe ettikten sonra, böbreklerde süzülen suyun tekrar kana geçmesi yavaşlar. Dolayısı ile kandaki suyun miktarı azalırken, oluşan idrarın miktarı artar.
Dokulardan suyun azalması, %75’i su olan beyni ciddi bir şekilde etkiler. Öyle ki, beyin su eksikliğine karşı ciddi moleküler cevaplar verir. Bunların başında histamin üretimi gelir. Bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip olan histamin, damarlarda genişlemeye (vazodilasyon) sebep olur. Genleşen damarlar, kafatasına baskı uygular ve buradaki basınç, ağrı almaçlarını tetikleyerek baş ağrısına sebep olur.
Etanol > Vazopresin’in inhibe olması > Dokulardaki suyun azalması > Beyinde Histamin üretimi > Damar Genleşmesi > Ağrı
Önemli ayrıntı: Kahve’de bulunan kafein de diüretik etki gösterir. Bu sebeple, alkolden sonra kahve içmeniz, sorunu düzeltmediği gibi; su kaybınızı daha da artırarak baş ağrısını daha da şiddetlendirecektir. Kahve yerine, alkol alırken/aldıktan sonra bol miktarda su tüketilmesi, baş ağrısını azaltır ya da baş ağrısının oluşmasını tümden engelleyebilir.
Alkolden Sonra Gelen Baş Ağrısının Sebebi Nedir?
Gönderen
admin
zaman: 03:10
0 yorum:
Yorum Gönder